Een scheiding is een van de meest ingrijpende levensgebeurtenissen. Tijdens het scheidingsproces is het dan ook van belang aandacht te hebben voor emotionele verwerking. Ouders als ex-partners en kinderen hebben hierin ieder een eigen rouwproces. Hoe de eerste fase wordt doorlopen is bepalend voor de daarop volgende fasen. Door emotionele verwerking bouw je een steviger fundament om in de volgende fasen om te kunnen gaan met veranderingen en tot gezamenlijk afspraken te kunnen komen. Wanneer ex-partners het rouwproces om hun voorbije relatie goed hebben doorlopen, zullen zij als ouders emotioneel beschikbaar kunnen zijn voor hun kind en ervaart het kind de ruimte voor zijn eigen rouwproces. 

 

Download hier de brochure!

 

De SCHIP-behandelaar en Kindbehartiger ondersteunen ex-partners en kinderen in het rouwproces van de scheiding. Aan de hand van het HART model (Houvast, Autonomie, Rechtvaardigheid en Toekomst) krijgen ex-partners en kinderen inzicht in wat er verloren is gegaan door de scheiding, hun zelfbeeld, pijnpunten en visie op de toekomst. De SCHIP-behandelaar kijkt met de ex-partners terug op de voorbije relatie, de verliezen die hebben plaatsgevonden, hoe deze samengaan met de ontstane conflicten en werkt actief aan het afhechten van de voorbije relatie, waarna de ex-partners verder kunnen als partners in ouderschap. De Kindbehartiger biedt het kind een eigen plek voor rouw en verlies, waarbij het kind zich kan uitdrukken met non-verbale en creatieve methodieken. Ex-partners in hun rol als ouders krijgen advies van de Kindbehartiger over wat het kind nodig heeft

Welke SCHIPbehandelaren en Kindbehartigers doen deze pilot?

Regio Amsterdam:
Iris Bakker: www.iriskindbehartiging.com (Kindbehartiger)
Willemijn Hengeveld: www.rechtscheiden.nl (SCHIPbehandelaar)

Regio West Brabant:
Karlijk van Opdorp: www.op-een-lijn.nl (Kindbehartiger)
Floortje van Gastel: www.praktijksaam.nl (SCHIPbehandelaar)

Regio Noord Holland:
Dorine Dokter: www.burotroost.nl (Kindbehartiger)
Roos Hamilton: www.rooshamilton.nl (SCHIPbehandelaar)

Regio Zwolle:
Nancy Weijenberg: www.weijenbergmediation.nl (Kindbehartiger
Saskia Paulissen: www.saskiapaulissen.nl (SCHIPbehandelaar)

Regio Zeeland:
Ellen van der Wal: www.kindbehartiger-zuidwestnederland.nl (Kindbehartiger)
Narriman el-Khattabi: www.stiefpunt.com (SCHIPbehandelaar)
Arjo Harmsen: www.agathos-hulpverlening.nl/deeilanden/ons-hulpaanbod/relaties-en-scheiding (SCHIPbehandelaar)

Wil jij met een van de SCHIPbehandelaren de SCHIPaanpak gaan doen terwijl jouw kind(eren) bij een Kindbehartiger terecht kunnen? Neem dan contact op met een van bovenstaande behandelaren in jouw regio.