Basistraining
Deze postbachelor training vormt een specialisatie voor sociaal professionals, mediators, echtscheidingsadvocaten en alle andere professionals die beroepsmatig in aanraking komen met mensen die in een (v)echtscheiding zijn beland.
In de praktijk blijkt dat professionals vaak niet goed weten hoe te reageren op cliënten in een vechtscheiding. De gevoelde onmacht om tussen twee vechtende partijen in te staan maakt dat ze in een spagaat verzeild raken. Het werkveld geeft aan dat er behoefte is aan een gedeelde visie en aanpak om ex-partners weer in een goede balans te brengen waardoor ze verder kunnen met hun leven en hun kinderen gevrijwaard blijven van ongewenste spanning tussen de beide ouders.
Inhoud training
Tijdens de training maakt men grondig kennis met de SCHIPaanpak en leert men deze te kunnen toepassen bij (v)echtscheidingen. De basis methodieken die ten grondslag liggen aan deze aanpak zijn die van het Emotionally Focused Therapy en de Narratieve Benadering.
De training staat open voor therapeuten en mediators, of andere professionals met een psychosociale achtergrond, die met gescheiden stellen werken. Dit is geen training voor ouders of betrokken familie.
Tijdens de training doet men uitgebreid kennis op van:
- De theorie van (de postrelationele) rouw na echtscheiding
- De theorie van het HART-model
- De theorie van de connectie tussen verlies en conflict
- De theorie van relatievorming
- De invloed van seksuele ontrouw
- De SCHIPaanpak
- De relatie tussen hechting-coping
- De Narratieve-benadering
- De EFT-benadering
Na deze training
Na de training kan de cursist, mits hij een psychosociale achtergrond heeft, een licentie aanvragen en is de deelnemer in staat om de SCHIPaanpak zelfstandig toe te passen. Voor de voorwaarden en kosten van de licentie klik hier.
Men kan zich daarnaast onder voorwaarden inschrijven in het verwijsbestand van de website SCHIP-aanpak als ‘SCHIPbehandelaar’.
U kunt op basis van het basiscertificaat ook de verdiepingstraining Omgaan met (v)echtscheiding – de SCHIP aanpak volgen.
Praktische informatie
In Nederland verlopen de inschrijvingen voor de basistraining via de Sociale Academie Utrecht, waar ook de eerstvolgende trainingsdata te vinden zijn.
Trainingen in België staan alleen open voor cursisten wonend en werkend in België. De eerstvolgende training in België: 6 tot en met 8 november 2023. Je kunt je hier inschrijven. Wil je op de hoogte worden gehouden over de trainingsdata of meer informatie? neem contact op.
De kosten voor de driedaagse training bedragen € 975,- per persoon. Dit is inclusief, lunch, trainingsmateriaal en certificaat en exclusief het boek “Vechten voor je scheiding” dat tot de verplichte literatuur wordt gerekend.
In Nederland vindt de training plaats in vergadercentrum Domstad in Utrecht.
In België worden trainingen op verschillende locaties gegeven. Kijk bij trainingsdata voor meer informatie, of neem contact op.
49 uur (drie lesdagen en voorbereidingstijd).
De training is geaccrediteerd door: SKJ (31 ptn), NVRG (10 ptn), het registerplein (36 ptn), MfN (21 ptn), en NVO/NIP (herregistratie: 19 ptn; tijdelijke wegingsregeling: behandeling 5 ptn, overige taken 4,5 ptn). De federale bemiddelingscommissie in België heeft deze training geaccrediteerd met 18 uur.
De punten kunnen alleen worden toegekend aan deelnemers die het gehele programma gevolgd hebben (d.w.z. 100% aanwezigheid).